موتور الکتریکی(الکتروموتور) چیست؟
الکتروموتور یک دستگاه الکترو مکانیکی است که نیروی الکتریسیته را به نیروی مکانیکی تبدیل میکند.عمل عکس الکتروموتور؛ یعنی تبدیل نیروی مکانیکی به نیروی الکتریسیته توسط ژنراتور انجام می گیرد. اکثر موتور های الکتریکی توسط الکترومغناطیس کار میکنند.
همه ی الکتروموتور ها از یک اصل برای تولید حرکت استفاده میکنند و آن اصل مغناطیس میباشد (قطب های هم نام آهنربا یکدیگر را دفع میکنند و قطب های غیر هم نام یکدیگر را میربایند).
قاعده کلی این است که وقتی یک ماده حامل جریان الکتریکی تحت اثر یک میدان مغناطیسی قرار میگیرد، نیرویی بر روی آن ماده از سوی میدان اعمال م میدان اعمال می گردد. بیشتر موتور های الکتریکی دوار هستند . در یک الکتروموتور بخش دوار که معمولا داخل الکتروموتور است، موتور و بخش ثابت ، استاتور نام دارد.
برخی از الکتروموتور ها را میتوان به عنوان ژنراتور مورد استفاده قرار داد. به الکتروموتور و ژنراتور ماشین الکتریکی گفته میشود.
الکتروموتور ها در صنایع کاربرد فراوان دارند. از الکتروموتور درصنایع دریایی، صنایع هیدرولیک، صنعت سیمان، صنعت فولاد، فن های صنعتی، دمنده، ابزار های برقی، وسایل خانگی، ابزار های قدرت و دیسک درایوها مورد استفاده قرار می گیرد.
الکتروموتور AC آسنکرون(Asynchronous):
الکتروموتورهای آسنکرون خود به دو دستهی قفسه سنجابی و روتور سیم پیچی شده (Slip Ring) تقسیم میشود:
الکتروموتور AC آسنکرون قفسه سنجابی :
الکتروموتور قفسه سنجابی روتوری استوانه ای شکل دارد که میله هایی از جنس مس و یا آلومینیوم درون شیارهای محیطی آهنی و یا فولادی قرار دارد که بر دو نوع است که نوع اول از میله های گرد تشکیل شده است و نوع دوم از میله های مستطیلی و یا به شکل دو دایره که به هم متصل و یا جدا از هم هستند تشکیل میشود . میله های روتور الکتروموتور را به این دلیل مورب طراحی میکنند که در تاثیر میدان های استاتور بر روی روتور نوعی هم پوشانی به وجود آید و از لرزش و یا قفل شدن در لحظه ی استارت جلو گیری به عمل آید.
انواع الکتروموتور القایی:
معمولا دسته بندی الکتروموتورهای القایی براساس تعداد کلاف های استاتور است که عبارتند از:
- الکتروموتور القایی تک فاز
- الکتروموتور القایی 3 فاز