فروش انکودر روتاری 12000 دور PEPPERL+ FUCHS
انکودر، وسیلهای است که قابلیت تبدیل یک حرکت مکانیکی (خطی و دورانی) به سیگنال الکتریکی را دارا است تا از این طریق بتوان مشخصههای متفاوتی را از آن سیگنال مورد استفاده قرار داد. به بیان سادهتر، انکودر تجهیزی است که حرکت دورانی یا خطی را به سیگنال دیجیتالی تبدیل میکند تا بتوان کنترل و موقعیت مورد نظر در سیستم مشخص باشد.
انکودر ابسلوت pepperl +fuchs کیفیت خوب سرعت بالا
انکودر چیست؟
انکودر نام قطعه ای ایست که با چرخش شفت آن در خروجی به شما پالس میدهد. به طور کاملتر، انکودر حسگری است که به محور چرخ دنده یا موتور وصل می شود و میتواند میزان چرخش را اندازه گیری کند و با اندازه گیری میزان چرخش می توانید جا به جایی “سرعت”، شتاب، یا زاویه چرخشی را تعیین کنید.
انواع انکودر
انکودرها در دسته های زیر تقسیم می شود:
انکودرها بر اساس نوع کارکرد به دو نوع انکودر دوار (Rotary Encoder) و انکودر خطی تقسیم میشوند. انکودرهای دوار به دو نوع انکودر مطلق یا absolute و انکودر افزایشی یا incremental تقسیم میشوند. انکودرهای خطی برای اندازه گیری حرکت های خطی مورد استفاده قرار میگیرند و به انواع انکودر خطی، خط کش اهمی و خط کش مغناطیسی تقسیم بندی میشوند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا ساختار و نحوه کارکرد هر یک را بیاموزیم.
انکودر افزایشی (incremental)
عملکرد این نوع انکودر به وسیله نور انجام میشود به این صورت که درون انکودر افزایشی یک صفحه دوار قرار دارد که بر روی آن صفحه پر از سوراخ است. هر بار که صفحه حرکت میکند و سوراخ ها از مقابل منبع نور عبور میکنند، نور از سوراخ عبور کرده و به سنسور نور برخورد میکند. در نتیجه انکودر متوجه میشود که حرکت انجام شده است. با هر بار عبور نور از سوراخ اصطلاحا گفته میشود که انکودر یک پالس می اندازد.
یکی از معایب انکودر افزایشی این است که تنها مقدار تغییرات حرکت را مشخص میکند و قادر به تعیین موقعیت نیست. دقت انکودر افزایشی به تعداد سوراخ های آن وابسته است به این صورت که هر چه تعداد این سوراخ ها بیشتر باشند، دقت انکودر نیز بیشتر است. به عنوان مثال اگر در یک انکودر تعداد 360 سوراخ را داشته باشیم، از آنجا که کل صفحه 360 درجه است، در نتیجه انکودر مورد نظر از دقتی برابر با 1 درجه برخوردار است. در واقع دقت انکودر افزایشی از رابطه زیر محاسبه میشود:
انکودر مطلق (absoluto)
انکودر مطلق علاوه بر حرکت، تعیین موقعیت نیز انجام میدهد. نحوه کارکرد این نوع انکودر به این صورت است که درون انکودر مطلق یک صفحه دوار قرار دارد که این صفحه متشکل از چندین شبکه است و هر کدام از این شبکه ها به چندین قطاع تقسیم شده اند. به هر یک از قطاع های شبکه ها یک بیت گفته میشود. به هر کدام از شبکه ها یک الگوی رنگی منحصر بفرد اختصاص داده میشود. با توجه به اینکه شاخص روی چه الگوی رنگی قرار گرفته، انکودر مطلق تشخیص میدهد که موقعیت فعلی در چه زاویه ای قرار دارد. با توجه به نوع ساختار، انکودر مطلق در مقایسه با انکودر افزایشی از دقت بیشتری برخوردار است.
سیم های ABZ در انکودر افزایشی
تغذیه انکودر 5 ولت تا 24 ولت است. در انکودر افزایشی 5 سیم خارج شده است. دو سیم که مربوط به تغذیه مثبت و منفی هستند. دو سیم A و B نام دارند که مربوط به خاموش و روش کردن و پالس انداختن هستند و تعداد پالس های انجام شده در یک دور را میشمارند و یک سیم Z نام دارد.
در انکودر افزایشی علاوه بر سوراخ هایی که روی لبه صفحه قرار گرفته، یک تک سوراخ هم در میانه های صفحه ایجاد شده است. در واقع این سوراخ تعیین کننده زاویه صفر و نقطه شروع حرکت است و حرکت انکودر را کالیبره میکند و تعداد دورهای کامل را میشمارد. از طریق این سوراخ میتوان در حرکت های طولانی خطای انکودر را اصلاح کرد به این صورت که وقتی که یک دور کامل زد ممکن است به علت خطا بجای 360 درجه 350 درجه اعلام کند که وقتی به نقطه Z میرسد با صفر شدن زاویه خطا نیز اصلاح میشود.
انکودرهای با کیفت تر به صورت 8 سیمه ساخته میشوند و علاوه بر سیم های گفته شده، سیم های A not, B not, Z not را هم دارند. در این نوع انکودرها وقتی A روشن است باید A not خاموش باشد و برای B و Z نیز به همین صورت است یعنی وقتی B روشن است باید B not خاموش باشد و وقتی Z روشن است باید Z not خاموش باشد. اگر به هر علتی سنسور خراب باشد یا سوراخ ها گرفتگی داشته باشند مثلا در اثر نفوذ گرد و غبار پر شده باشند، هم A روشن میشود و هم A not و این مسئله نشان میدهد که انکودر مشکل دارد.
انکودر متریک
عملکرد انکودر متریک در واقع مشابه با عملکرد انکودر افزایشی است با این تفاوت که دو عدد چرخ بر روی آن سوار شده است. این چرخ ها بر روی سطحی که حرکت میکند قرار میگیرند و با حرکت سطح، چرخ ها نیز میچرخند و حرکت را به انکودر منتقل میکنند.
کاربرد انکودر متریک در صنایعی مانند صنایع کاشی سازی است که مثلا هر به ازای هر یک متر، قرار است سنگ برش بخورد. باید به این نکته توجه کرد که دقت انکودر متریک بر خلاف انکودر افزایشی، بر اساس پالس نیست بلکه بر اساس میلی متر، سانتی متر و یا متر است. مثلا انکودر متریکی با دقت یک میلیمتر، به ازای هر یک میلیمتری که طی میشود یک پالس می اندازد.