اجزای دستگاه CNC
به طور کلی تمامی ماشین های CNC شامل دو قسمت اصلی مکانیکی و کنترل به شرح زیر می باشد:
1- قسمت مکانیکی یا ماشین براده برداری یا افزار و متعلقات آن در اشکال مختلف هست.
2- سیستم یا واحد کنترل که برنامه را گرفته پس از تجزیه و تحلیل دستورات را به روش مناسب به CNC میدهد.
دستگاه کنترل در واقع مغز متفکر ماشین میباشد تمام فرمان های داده شده را پس از تجزیه و تحلیل عمل میکند. علاوه بر این اطلاعات راجع به این که ابزار و محورهای ماشین در چه حالتی قرار دارد به وسیله سیستم اندازه گیری به دستگاه CNC ارسال نموده در اینجا تمام اطلاعات با معنی که برنامه ریزی شده مقایسه میگردد و فرمان جدید صادر شده در همین حال اطلاعات در روی صفحه نمایش سیستم کنترل ظاهر میگردد. دستگاه کنترل مجهز به یک PC یا کنترل کمکی میباشد که در بعضی از دستگاهها را جدای از خود کنترل حساب میکنند وجود دارد و وظیفه آن بدین صورت است که برای بسیاری از اعمال که احتیاج به قدرتهای ثباتی و ذخیره ای زیاد دارند و دستگاههای کنترل اصلی به تنهای قادر به انجام آنها نیست از PC کمکی استفاده میگردد. و PC دستگاه رله و کنتاکتور های مختلف برای خصوص به کار می اندازد و محل آن در داخل تابلو ماشین می باشد که در ضمن مقداری هم کارهای کنترل را انجام میدهد که در اکثر سیستمهای کنترل این واحد می باشد در کنترل دستگاه ها به روش های موجود میتوان برنامه را نوشته و تعویض، اصلاح و تغییر داد و به صورت گرافیکی و تصویری بدون آنکه برنامه را اجرای فیزیکی و مکانیکی و اجرای در نمایشگر اجرا و مشاهده کرد و نسبت به برنامه موجود اقدام لازم را انجام داد .
هرچه سیستم کنترل پیشرفته تر باشد دارای امکانات جانبی بیشتر می باشد. دارای مزیتهای فراوان تری که این دستگاهها دارند و در سیستم کنترل نهفته میباشد و کارخانه های سازنده با توجه به تکنولوژی موجود قیمت تمام شده توانایی ساخت بازار خرید نیازها در رقابت با دیگر کارخانه های سازنده و انواع سیستم ها را روانه بازار کرده اند و هر روز پیشرفت های قابل توجهی میکنند که در زیر به عنوان نمونه به ذکر نام چند سیستم کنترل معروف در جهان و یا موجود در ایران اشاره می کنیم.
1- فانوک ساخت ژاپن FANUC
2- سین سیناتی ساخت انگلستان CINCINATI
3- سینومریک ساخت آلمان SYNTEC
۴ زیمنس ساخت آلمان SIEMENS
۵ -هاست ساخت تایوان HUST
6- مازاک ساخته ژاپن MAZATROL
7-هایدن هاین ساخت آلمان HEIDENHAIN
۸-میتسوبیشی ساخت ژاپن MITSUBISHI
9-گروندیک ساخت آلمان GRUNDIG
۱۰-میکرون ساخت سوئیس MIKRON
۱۱-هکرت ساخت آلمان HECKERT
۱۲-هرمله ساخت آلمان
۱۳-والتر ساخت آلمان Walter
۱۴-ماهو ساخت آلمان MAHO
15-ویدیا ساخته ایتالیا
۱۶-ام ساخت آمریکا
17-ساخته شورویی سابق
۱۸-کنترل کنترنیک ایران
19- کنترل فیلیپس PHILIPSE
20-کنترل یسنک YASNAC
21- فاگور ساخت ایتالیا FAGOR
22- کنترل جی اس کا ساخت چین GSK
البته سیستم هایدن هاین در آن یکی از معروفترین و مطالعه بهترین شرکت های سازنده کنترل در جهان می باشد.
اجزای دیگر دستگاه CNC
تابلوی برق
غیر از PC و قسمت مکانیکی مطالعات الکتریکی دیگری در دستگاه وجود دارد که در مجموع برای کار ماشین کاری ضروری است مانند: ترانسفورماتور فیوز و کنتاکتور و تقویت کننده محورها که همگی در تابلوی برق قرار گرفتهاند که بایستی علاوه بر محافظت و مراقبتی که بایستی از تمام عکس های سیاسی به عمل آورد در مورد تابلوی برق حساسیتی دوچندان اعمال نموده و از هرگونه آسیبی آن راه دور نگاه داشت و فقط افراد متخصص مجاز به انجام تعمیرات و تغییرات بر روی آن را دارند.
تاکوژنراتور
وسیله ای است که روی هر محور موتور نصب شده و دور موتور را اندازه گیری کرده و به دستگاه تقویت کننده اطلاعات داده و با مقدار سرعتی که دستگاه کنترل تعیین کرده مقایسه میکنند.
سیستم اندازه گیری
برای اینکه دستگاه کنترل کننده و اپراتور به تبع آن بدانند که هر یک از محورها در هر لحظه در کجا قرار گرفته و در اندازه معین روی محور یک سیستم اندازه گیری شده که حال از ها و موقعیت های مختلف را به کنترل اطلاعات میدهند همانگونه که قبلا گفته شد سیستم اندازه گیری از یک خط نوری و تعدادی لامپ مخصوص و اجزاء دیگر تشکیل شده که با حرکت کردن آن موقعیت خود را تشخیص میدهد.
موتورهای محورها
برای هر محور یک موتور معمولا در نظر گرفته شده که به خاطر آن میتوانیم با در نظر گرفتن آنها سیستم کنترل سه محور را در یک زمان واحد حرکت و کنترلهای برای هر مورد به طور جداگانه تقویت کننده نیز در داخل تابلوبرق قرار دارد که مقدار نیروی لازم برای به حرکت درآوردن سریع محورها را در اختیار موتور می گذارد.
انواع موتورها
1-Steper motors
موتورهای ارزان هستند و از ایرادات آنها این میباشد که اگر بار واحد مرکزی آنها شود. پالس را به صورت انرژی گرمایی به بیرون داده ولی موتور دور لازم را نمیزنند.
2-AC Motors
موتورهای میباشند که از نظر قدرت بهتر بوده ولی دقت کمتری دارد.
3-DC Motors
با پالس کار میکنند و مانند مدل دوم قدرت خوبی دارد.
4-هیدروموتورها
برای کارهای خاص استفاده می شوند مثلا کارهای سنگین با وزن تقریبی حدود ۳۰ که نسبت به موتورهای قبلی دارای سرعت کمتر و قدرت بیشتری می باشد.
سیستم انتقال حرکت
برای انتقال حرکت و حرکت دادن محورها از مجموعه استفاده میشود که از موتور و پیچ و مهره مخصوص به صورت بال اسکرو به بقیه متعلقات آن روی هر مهر به صورت جداگانه موجود میباشد. بال اسکرو باعث از بین رفتن لقی محورها در حد مجاز میباشد در این صورت که بر خلاف ماشین های عادی که دارای پیچ ومهره با مقطع ذوزنقه میباشد در دستگاه های CNC پیچ و مهره با مقطع نیم کره با وجود ساچمه به تعداد مورد نیاز در آن باشد که باعث از بین بردن لقی تامین میشود.